Március 29. és április 2. között rendezték meg 5. Friss Hús rövidfilmfesztivált, melyen osztottak díjat a legjobb magyar élőszereplős és animációs filmnek, valamint a legjobb nemzetközi élőszereplős/animációs filmnek, továbbá díjazták a legjobb magyar színészt és színésznőt is. Ezeken kívül a legígéretesebb 30 alatti rendezőnek járó OTP Junior díjat, valamint több különdíjat is kiosztottak a filmfesztivál záróeseményén.
 
A magyar versenyszekció zsűrijének döntését vasárnap délután, a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentették be. A zsűri tagjai Bognár Péter filmforgalmazó, Oana Iancu producer (Románia) és Tibor Keser producer (Horvátország) voltak. Az 500.000 forint pénzjutalommal járó díjakat az NMHH Médiatanácsa ajánlotta fel.   
 
A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Freund Ádám SZFE diplomafilmje, a Földiek kapta, amely egy fiú intergalaktikus döntését mutatja be mutatja be 26 percben. „A film sikeresen egyesíti a dráma, a komédia, a sci-fi, a musical és a felnövéstörténetek elemeit. Szórakoztat, de egyben fontos üzenetet közvetít arról, miként lehet fellázadni a status quo ellen”– hangzott az indoklás. 
 
A legjobb magyar animáció pedig Tóth Luca Superbia című, a nemek harcát egy elképzelt világban megmutató, 15 perces alkotása lett. Ambiciózus és egzotikus film, amely filozofikus és vicces”– mondták a zsűri tagjai.
 
Elismerő oklevelet kapott két SZFE-s film, Fatér Ambrus Légmell és Szentpéteri Áron Láthatatlanul című alkotása. Idén először a legjobb magyar színésznőt és színészt is díjazták. A legjobb színésznő Láng Annamária (Nem történt semmi) lett, legjobb színészként Vilmányi Benettet két filmben (Asszó, illetve Welcome) nyújtott alakításáért is díjazták.
 
A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai az Oscar-díjas Deák Kristóf filmrendező, Pusztai Ferenc producer és  Tóth Luca animációs filmrendező voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm Erik Ivar Saether és Nicolai Berg Hansson Glass House című tízperces alkotása lett.
 
A Daazo fesztiválforgalmazói díját Halász Júlia és Rubi Anna A Birodalom utolsó napja című groteszk, 13 perces filmje kapta. „Eredeti módon ábrázolni egy történelmi fordulópontot az egyik legnehezebb filmkészítői feladat, különösen egy rövidfilmben. Ez sikerült A Birodalom utolsó napja rendezőinek. A Daazo úgy gondolja, segítheti a produkciót abban, hogy ezt nemzetközi fesztiválokon is észrevegyék.” – magyarázta meg a Daazo döntését Deák Dániel, a portál alapítója. 
 
A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 250.000 forintos pénzdíjjal járó OTP Junior-díjat Fekete Tamás nyerte az Asszó című SZFE diplomafilmjével. A film mesterien építi fel a két féltestvér kapcsolatát ábrázoló erőteljes történetet. A főszereplők színészi játéka is kiemelendő – hangzott az indoklás.
 
A harmadik magyar pitchfórumra péntek délelőtt került sor a Toldi moziban, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 60 pályázatból a kiválasztott tervek szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagjai Deák Dániel, a Friss Hús alapítója, Lengyel Balázs forgatókönyvíró, Pálfi György rendező, Pusztai Ferenc producer és Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró és casting director voltak. Az eseményt Áprily Zoltán, a Daazo.com társalapítója moderálta. A 300.000 forintos nyereményt, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze, Hermán Árpád Goodbye Frank című filmterve kapta.  „A pitch egyszerű, megkapó ötletével, humoros előadásmódjával egyből megszólította a közönséget és a zsűrit is. Úgy éreztük, a támogatás itt lesz a legjobb kezekben.”– indokolta döntését a zsűri. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el. A Momentán társulat által felajánlott különdíjat szintén a Goodbye Frank pitche nyerte: Hermán Árpád meghívást kapott a kapolcsi Művészetek Völgyében a Momentán által szervezett, improvizációs helyzeteken alapuló forgatókönyvfejlesztő workshopra. 

Idén először kritikaíró workshop és pályázat is volt a filmfesztiválon, amelynek zsűrije Bilsiczky Balázs, Bujdosó Bori és Gyenge Zsolt filmkritkusok, valamint Deák Zsuzsanna, a Friss Hús sajtóreferense voltak. Gyenge Zsolt zsűrielnök elmondta, hogy a verseny a zsűri számára is meglepően magas színvonalú írásokat eredményezett. A nyertes pályamunka Kis-Sipos Fanni kritikája lett, amelyet A Birodalom utolsó napja című filmről írt: a zsűri elsősorban „az átgondolt elemzést, az általános érvényű, a konkrét időbeli és térbeli vonatkozásokon túllépni képes értelmezést, valamint az érzékeny és kifinomult nyelvi megformálást” értékelte. A győztes 50.000 forint pénzjutalmat kapott. A zsűri továbbá elismerő oklevelet adott Benke Attila, Illyés Bence, Varga Ákos és Szerényi Tamás pályamunkáiért is. A nyertes kritikákat a film.hu portálon lehet majd elolvasni.