One Minute, One Story - the Örkény Contest

Submission is closed now!
Info

One Minute - One Story

Örkény István születésének századik évfordulója alkalmából a Margó Városi Irodalmi Fesztivál és a Daazo.com - European Short Film Centre a Bookline-nal együttműködésben kisfilmpályázatot hirdet “Egy perc, egy történet” címmel.

A pályázat nevezési határidejét meghosszabbítottuk 2012. június 4-ig. A film feltöltését június 4-én éjfélig kell megkezdeni.

Films
Örkény István - BALLADA A KÖLTÉSZET HATALMÁRÓL című művének átírott kisfilmje. Átírta, rendezte, vágta, VFX : -Szabó Gábor Zene: -Szabó Zoltán Felvette: -Szabó Zoltán -Skanda Milán -Szabó Gábor Szereplők: -Virágos ruhás hölgy: Fehérvári Bianka -Író: Szabó Gábor -Fülkében járt emberek: Szabó Zoltán Fehérvári Vivi Skanda Milán Fehér Tamás Helyszín: -Dunaújváros Fősuli-Telefonfülke -Dunaújváros Ázsia áróház kirakat -Dunaújváros Duna-part -Kifele a Dunaújvárosból a 62-es felé Átírt történet: Bevezető emberek: A körúton állt egy telefonfülke. Ajtaja sűrűn nyitódott-csukódott. Az emberek megtárgyalták ügyes-bajos dolgaikat, fölhívták a lakáshivatalt, megbeszéltek egy találkát, pénzt kértek kölcsön a barátaiktól, vagy féltékenységükkel gyötörték kedvesüket. Egy idős asszony, miután visszaakasztotta a hallgatót, egyszer nekidőlt a készüléknek, és sírt. Ilyen eset azonban csak ritkán fordult elő. Egy napsütéses nyári délutánon a fülkébe lépett a költő. Fölhívott egy szerkesztőt, és így szólt: - Megvan az utolsó négy sor! Egy piszkos papírszeletről felolvasott négy verssort. "Nincs rossz ember, csak rossz felfogás, miként él úgy jöhet rá, az élete mennyiben eltolás. Rengeteg alak lett egyszínű, kétszínű, túlzások oka, régen hívő nemzet most miért tévhitű?" /Szabó Gábor/ - Írd át még egyszer! -Nem fogom meghamisítani magam! A költő hiába érvelt. Hamarosan letette a kagylót, és eltávozott. Megjelent egy javakorabeli asszony, feltűnő nagyságú keblekkel, nyári ruhába öltözötten. Látta az írót, kezében a papírcetlivel eliramlani a fülkéből. A hölgy ki akarta nyitni a fülke ajtaját. Az ajtó nem nyílt, de aztán hirtelen kivágódott úgy, hogy valósággal meglökte a hölgyet. Útjára indult a hölgy. Megnézett egy kirakatott. Duna-parton sétált, amikor meglátta az írót egy padon, mire átgondolta ő-e ténylegesen az aki előtte kilépett a fülkéből addigra elment. Maga után hagyta a papírcetlit, felvette a hölgy és elolvasta. Ez után már csak ő tudhatja mi játszódott le benne mert nekivágott az országútnak és soha többé nem látták Dunaújvárosban.
417
03:58
This is your film submitted to "One Minute, One Story - the Örkény Contest" contest.
123
03:52
Két ember; az őr és KHG. Hatalmi helyzet, Örkény egypercese alapján.
245
02:19