One Minute, One Story - the Örkény Contest

Submission is closed now!

One Minute - One Story

Egy perc, egy történet - Örkény István kisfilmpályázat

Read the English version here!

Örkény István születésének századik évfordulója alkalmából a Margó Városi Irodalmi Fesztivál és a Daazo.com - European Short Film Centre a Bookline-nal együttműködésben kisfilmpályázatot hirdet “Egy perc, egy történet” címmel. 

“Örkény az anyanyelvünkké vált” - a pályázat során a velünk élő Örkényt keressük, hogyan, milyen formában élnek még mindig velünk azok a groteszk és abszurd helyzetek, amelyekre Örkény novellái irányították rá a figyelmünket. Hogyan értik, hogyan látják, hogyan láttatják a mai fiatalok a 100 éves Örkény gondolatait? 

A pályázatra olyan kisfilmeket várunk, amelyek Örkény István egyperces novelláinak felhasználásával készültek - műfaji megkötés nélkül, de maximum 10 percben. A pályázatra elsősorban középiskolások, egyetemisták, pályakezdő filmesek jelentkezését várjuk. 

Az elkészült kisfilmeket daazo.com/orkeny weboldalon lehet nevezni.

A nevezés a következőképpen történhet:

Amennyiben a pályázó már rendelkezik a daazo.com-on található filmmel, akkor a submit gomb segítségével nevezheti filmjét. Ha még nincs feltöltött filmje, akkor az oldalon található upload gomb segítségével töltheti fel a pályamunkát. A sikeres nevezéshez a feltöltő oldalon a film alapinformációit (cím, leírás, kategória stb.) kötelezően ki kell tölteni. A feltöltött filmet publikusra kell állítani. Ellenkező esetben a nevezés nem valósul meg. A nevezés sikerességéről a feltöltő oldalon található "submissions" lapfül alatt lehet megbizonyosodni, ahol - ha az addig még nem valósult meg - manuálisan is lehet nevezni a filmet a vonatkozó filmverseny alatt található submit gombbal. A nevezéssel kapcsolatosan további informácókat az info@daazo.com emailcímen kérhetnek a pályázók.

A pályaműveket rangos zsűri bírálja el, amelynek tagjai:

- Radnóti Zsuzsa, Örkény István özvegye
- Pusztai Ferenc, producer
- Solymosi Bálint, költő
- Szirmai Márton, kisfilmes
- Deák Dániel, Daazo.com

A Bookline jóvoltából értékes nyereményeket osztanak ki a díjazottak között:

- IPad 2
- Lenovo Tablet
- Sony E-book olvasó

A pályázat nevezési határidejét meghosszabbítottuk 2012. június 4-ig. A film feltöltését június 4-én éjfélig kell megkezdeni.

FONTOS: Mivel a Daazo.com maximum 500 MByte-os filmfajlokat tud fogadni, ezért javasuljuk a h264-es videokodek és az mp4-es formátum használatát. A videó bitrate-t érdemes 3000 KBs-re állítani. 

A pályázatot a Margó Városi Irodalmi Fesztivál keretében megrendezett ünnepélyes díjátadó zárja 2012. június 10-én 21 órakor az A38 hajó kiállítóterében. Az eseményen fiatal színészek olvassák fel a novellákat, levetítjük a döntőbe került munkákat, majd a zsűri értékelése és a díjak átadása után a Soundkitchen szolgáltatja a zenét. Az esemény egyben a Margó Városi Irodalmi Fesztivál zárórendezvénye is.

A pályázat részletes szabályzatát itt lehet elolvasni: szabályzat

 

 

 

 

Films
Örkény István Információ című egyperces novellájának a modern kor problémáit feldolgozó rövidfilm változata. Készítette az Informátorok forgatócsoport.
93
03:47
Két ember; az őr és KHG. Hatalmi helyzet, Örkény egypercese alapján.
245
02:19
Örkény István A színész halála Elmondja: Mácsai Pál Készítette: Szabó Márton 2012
134
01:21