Tanár úr, kérem, én filmeztem

Submission is closed now!

Tanár úr, kérem, én filmeztem

A Petőfi Irodalmi Múzeum,  a Margó Városi Irodalmi Fesztivál és a Daazo.com - European Short Film Centre a Bookline-nal együttműködésben kisfilmpályázatot hirdet “Tanár úr, kérem, én filmeztem.” címmel. 

Hogyan hat ránk Karinthy Frigyes? A XX. század legnagyobb zsenije, aki a pesti humor mestere volt,  mélyen ismerte az emberi kapcsolatokat, megteremtette az irodalmi paródia műfaját és közben létrehozta a hat lépés elméletét is.

A pályázatra olyan kisfilmeket várunk, amelyek Karinthy Frigyes szövegeinek felhasználásával készültek - műfaji megkötés nélkül, de maximum 10 percben. A pályázatra elsősorban középiskolások, egyetemisták, pályakezdő filmesek jelentkezését várjuk - diák kategóriában különdíjat osztunk ki.

Ajánlott témák:
- Tanár úr kérem! - diákélet 2013-ban
- Utazás a koponyám körül - agyban nagy
- Így írtok ti - filmes paródiák
- lírai munkák
- Találkozás egy fiatalemberrel - Milyen leszek 10 év múlva?

A PIM szakmai segítséget nyújt a filmkészítőknek: a Karinthy-tárlat terei forgatási helyszínként is használhatóak, ezzel kapcsolatban bővebb információt Erlitz János ad az erlitzj@pim.hu email címen.

Az elkészült kisfilmeket daazo.com/karinthy weboldalon lehet nevezni.

A nevezés a következőképpen történhet:

Amennyiben a pályázó már rendelkezik a daazo.com-on található filmmel, akkor a submit gomb segítségével nevezheti filmjét. Ha még nincs feltöltött filmje, akkor az oldalon található upload gomb segítségével töltheti fel a pályamunkát. A sikeres nevezéshez a feltöltő oldalon a film alapinformációit (cím, leírás, kategória stb.) kötelezően ki kell tölteni. A feltöltött filmet publikusra kell állítani. Ellenkező esetben a nevezés nem valósul meg. A nevezés sikerességéről a feltöltő oldalon található "submissions" lapfül alatt lehet megbizonyosodni, ahol - ha az addig még nem valósult meg - manuálisan is lehet nevezni a filmet a vonatkozó filmverseny alatt található submit gombbal. A nevezéssel kapcsolatosan további informácókat az info@daazo.com email-címen kérhetnek a pályázók.

A pályaműveket rangos zsűri bírálja el, amelynek tagjai:
- Karinthy Márton, az író unokája és jogutódja
- Mátyássy Áron, a TÚK - Tanár Úr Kérem! című film rendezője
- Deák Dániel, a Daazo.com alapítója

A Bookline jóvoltából értékes nyereményeket osztanak ki a díjazottak között:

- Pioneer DVD DV2020 lejátszó
- Sony Cyber shot fényképezőgép csomag
- Icarus M700 Omnia e-könyv-olvasó

A pályázat nevezési határideje 2013. május 27. A film feltöltését május 27-én éjfélig kell megkezdeni.

FONTOS: Mivel a Daazo.com maximum 500 MByte-os filmfajlokat tud fogadni, ezért javasuljuk a h264-es videokodek és az mp4-es formátum használatát. A videó bitrate-t érdemes 3000 KBs-re állítani.

A pályázatot a Margó Városi Irodalmi Fesztivál keretében a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett Karinthy nap zárja 2013. június 8-án 15 órakor. A Karinthy-nap keretében levetítjük az író műveiből készült adaptációkat, a versenyre nevezett kisfilmeket, majd az író unokája és a zsűri elnöke Karinthy Márton tart rendkívüli tárlatvezetést a PIM Karinthy kiállításán.

Együttműködő partnerek:
Petőfi Irodalmi Múzeum
Margó Városi Irodalmi Fesztivál
Daazo - European Short Film Centre
Bookline

A pályázat részletes szabályzatát itt lehet elolvasni

Films
Karinthy Frigyes: Pletyka. Narrátor: Fesztbaum Béla. Szereplők: Borbiczki Ferenc, Csőre Gábor, Fesztbaum Béla, Gyuriska János, Hegyi Barbara, Herczeg Adrienn, Józan László, Molnár Áron, Szijártó Ádám, Telekes Péter. Rendező: Gál Bereniké. Operatőr és vágó: Huszti Gábor. Zene: The Ragtime Dance (Budapest Ragtime Band), Halló-halló itt rádió (Szedő Miklós). EKF mozgóképkultúra és médiaismeret, levelező, I. évfolyamos vizsgafilm.
465
03:39
Kemény Simon Kezeim című versének Karinthy Frigyes általi átirata Lábaim névre hallgat. Ebből a műből készült a Lábaim című versfilmem, aminél igyekeztem megtartani a költő sajátos humorát. Lábaim Mily vörösek, mint égő rubinok És sárgák néha; harsogó topáz. Hidegbe félve, kéken kéklenek És a halál háttérben orgonáz. A rémület most zöld opál-szoba, Rohadt agyamban szűköl és gütyög Fekte sávok közt a sárga hold S kacag a zöldszemű Rém: a Bütyök. Néha emelem, néha leteszem, Néha leveszem, néha ráhúzom, De többször leteszem, mint emelem És többször rajthagyom, mint lehúzom. Szegény, nehéz, bús lábak néha Borzadva révedek felétek Ha föllázadnátok egy éjjel S amikor alszom: megfürdenétek.
259
03:30
Délutáni vonatok Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című műve alapján rendezte: Oláh Gergely Máté Utas: Zeke Gyula Köszönet a MÁV-START Zrt-nek, de leginkább Pöchacker Gábornak. A jegyeket persze mi fizettük, de jólesett.
147
01:55