Domszky László: Mosaic

Anna Ágó
Nov 30, -1

Az első 10 legjobb film közé beválogatott alkotás. A MOSAIC című kisfilm legfőbb szempontja az volt, hogy az elkészített pályamű megfelelően mutassa be az interjúalany által megélt szituációkat, és ne csak egy újabb panaszkodásnak tűnjön. Domszky László, a Mosaic Online, egy fiataloknak szóló hírportál vezető riportereként számtalanszor szembesül azzal, hogy pusztán azért közösítenek ki valakit, mert "más", mert nem a társadalmi normák szerinti közösség tagja. Meggyőződése, hogy csak az az ember közösít ki másokat, aki önmagát nem fogadja el. A hatóság pályázatát kitűnő lehetőségnek találta arra, hogy az általa fontosnak tartott üzenetet -"Mindenkit úgy fogadjunk el, ahogy ő önmagát szeretné elfogadni", egy megfelelő csatornán keresztül közvetíteni tudja a társadalom felé.

0
377
Country of origin: Hungary
Categories: Documentary
Hashtags:
Comments
Guest
Related films
II. helyezett „Biztos, hogy teljes az egyenlőség a két nem között? Azonos munka elvégzéséért nem egyenlő az elismerés. A figyelem, amit kapsz, neked szól vagy a testednek? Ha gyereket vállalsz, akkor örökre háziasszony maradsz? Hogyan kell kinézned és mi van, ha nem úgy nézel ki? Szerepeid: családanya, sikeres munkavállaló, háziasszony? Mi van, ha nem mersz vagy nem tudsz ellent mondani az erősebb nemnek? És mi van, ha mersz?” – ez kérdések foglalkoztatják most az ÁRVÍZTŰRŐ TÜKÖRFÚRÓGÉP alkotóit. A stáb tagjai a mindennapok során saját bőrünkön tapasztalják mindezt vagy barátaiktól, családtagjaiktól gyakran hallanak róla. A pécsi Menedék Média Klub alkotócsoportja egy TÁMOP-pályázat keretében indult 2012-es középiskolás klubból nőtte ki magát. A program két éve alatt a közösségi média eszközeivel dolgoztak fel különböző társadalmi kérdéseket, problémákat. A csoport tagjai fontosnak tartják az őket foglalkoztató társadalmi témák bemutatását a fiatalok szemüvegén keresztül, illetve a kezdeményezőkészség megerősítését, a saját, kritikus gondolatok kifejezésének bátorítását is. Kezdő kisfilmjük Varró Dani verseinek közösségi célú feldolgozása volt: a kiválasztott verseket mondatonként olvastatták fel pécsi fiatalokkal. 2013 novemberében különleges felkérésnek tettek eleget, a Baranya Megyei Önkéntes Centrum megbízásából középiskolás fiataloknak készítettek az Iskolai Közösségi Szolgálatot népszerűsítő videót.
156
03:51
A pályázat különdíjas alkotása Egyenlő bánásmód? Mit is jelent valójában? Egyenlően bánhatunk akkor is, ha gyűlölködünk, ítélkezünk mindenki felett, anélkül, hogy valójában ismernénk? – szegezi nekünk a kérdéseket a Meleg szemmel alkotócsoport. Fontosnak tartották, hogy LÚCIUSZ jeligéjű művükkel ne csak egyetlen kisebbség mellett álljanak ki, hanem maga a kisebbség ténye mellett. Arra szerettek volna rávilágítani, hogy végső soron minden ember valamilyen kisebbség része, de a társadalom így képez egy egységet, ettől színes, és ami a legfontosabb: a különbségek valójában értékeink. A sepsiszentgyörgyi születésű Balog László a Nyugat-Magyarország Egyetemen szerzett andragógiai diplomát. A bejegyzett élettársi kapcsolatban Budapesten élő alkotó a Szimpozion Egyesület önkéntese. 2014 januárja óta a civil szervezet Meleg szemmel videoblogjának aktív tagjaként az eddigi „élménybeszámolós”, beszélgetős stílusa helyett a komolyabb témákat boncolgató, magasabb színvonalú kisfilmek gyártására helyezik a hangsúlyt. Egyes – már publikált és még előkészületben lévő – részeknél rendezőként, gyártásvezetőként, íróként és szereplőként is részt vett.
155
02:16
I. helyezett alkotás. Közvetlen negatív impulzusok késztették az alkotót arra, hogy leforgassa ezt a témát. Ám nem dönthetett ebben egyedül: filmjének, a SCOLInak főszereplője, lánya mélyen érintett a dologban. Eszternek egyetlen kikötése volt: ne a saját osztálytársai szerepeljenek a jelenetekben. A filmen látható atrocitások megtörténtek, bár nem mind ebben a formában. A főhős a forgatásakor már magántanuló volt, nem bírta tovább. Sajnos az osztálya mai napig úgy tudja, hogy csak és kizárólag egészségügyi problémák miatt történt ez. A Kalmár János operatőrrel közösen készített kisfilm egyrészt szeretné felhívni a szülők, hozzátartozók figyelmét a gerincferdüléses gyermekre. Másrészt pedig mindenkit szembesít azzal: miért is bántja embertársát akár szemtől szemben, akár a háta mögött? Vajon ő tökéletes? Kocsisné Birkás Edit kétgyermekes anyuka, végzettsége szerint szociálpedagógus. A filmezéssel 2010-ben ismerkedtem meg. Úgy érezte, ez az alkotói tevékenység az, ami nagyon vonzza. Sikerült a tűz közelébe jutnia: nem kimondottan tévés munkakörben, de a Hatvan Televíziónál kezdett dolgozni, végre forgathatott, és meg tanult vágni. Majd a gödöllői Régió Plusz Televízió munkatársaként egy évig szerkesztő-műsorvezető volt. Tavaly ismét váltani kényszerült, jelenleg kollégiumi nevelőtanárként dolgozik egy Hatvanhoz környéki közép-iskolában. De nem telik el úgy nap, hogy ne gondoljon forgatásra, vagy egy-egy felhívást olvasva ne egy kész film képsorait lássa peregni maga előtt…
129
04:30
Favourited by
No followers.